HET ONZE VADER! 
Het bovenstaande lezers, zal velen onder u wel bekend voorkomen! Ikzelf heb het Onze Vader ook al duizenden keren uitgesproken, tot ik me opeens begon af te vragen wat het eigenlijk precies inhoudt! In de katholieke kerk waar ik vroeger vaak kwam hoorde ik het wekelijks en bad ik het altijd mee op latere leeftijd zei mij het Onze Vader niet zoveel meer, waarom weet ik eigenlijk niet. Nu hoor ik het alleen nog op feesten of andere gelegenheden waar mensen voor het eten een gebed uitspreken en wanneer ik toevallig eens in de kerk kom, bij een begrafenis of huwelijk. Voor dat ik dit gebed helemaal ga ontleden wil ik ten eerste even kwijt, dat ik niemand dit gebed af wil nemen en het ook niet mijn bedoeling is het af te kraken, maar met de kennis die ik nu heb opgedaan, door het lezen van de boeken van Jozef Rulof, kan ik mij er echt niet meer in vinden en kom ik steeds meer tegenstrijdigheden tegen die mij nog steeds meer aan het denken zijn gaan zetten.  

Maar laat ik beginnen bij het begin: Onze Vader die in de Hemelen zijt Uw naam wordt geheiligd, Uw Koninkrijk kome. Is dat wel zo wat hier staat? Als we het boek ,,Het Ontstaan van het Heelal'' lezen van Jozef Rulof, moet ik hier toch een kleine kanttekening bij plaatsen. Natuurlijk is God die wij Onze Vader noemen in de Hemel. Maar God is ook op vele andere plaatsen (HIJ IS OVERAL). Dit zult u misschien denken, klopt ook wel: Maar, niet in de vorm of gestalte waarin de meesten van ons Hem voorstellen. God heeft zich bij het begin van de schepping gesplitst in myriaden deeltjes en uit elk van die deeltjes is een mens ontstaan. Wij allemaal niet één uitgezonderd hebben dus de Goddelijke kern in ons, of met andere woorden we zijn Goden. In zijn korte leven op Aarde heeft Christus zelf de uitspraak gedaan ,,EN ZIJN WE NIET ALLEMAAL GODEN?'' Ja, wij allen zijn Goden en vertegenwoordigen God. In ons gedrag en uitlatingen zijn we nog ver verwijdert van de ideale God, maar ook wij zullen eens zover komen dat wij als Goden in het Goddelijk Al mogen binnentreden en ons God mogen noemen.Aan het andere: Uw naam wordt geheiligd en Uw Koninkrijk kome, heb ik eigenlijk niet toe te voegen. 

Maar nu verder: Uw wil geschiedde op Aarde als ook in de Hemel.   Ja, deze zin gaat voor mij toch een beetje te kort door de bocht. Wij zijn als mens op deze Aarde geboren en hebben een vrije wil gekregen om te doen wat we willen. Moorden, roven, doodslag, de meest verschrikkelijke dingen kunnen we uithalen zonder dat ons iemand echt tegenhoudt en God helemaal niet. Als God Zijn wil zou geschieden (tenminste als ik God was) dan zou ik niet toestaan dat een ander leed werd aangedaan, daar zou ik als God een stokje voor steken. En waarom doet God dat niet? Omdat hij dat niet kan! De oh zo machtige God kan hier helaas geen stokje voor steken, hoe graag Hij ook zou willen. Is Hij daardoor van Zijn troon gevallen? Nee, voor mij is dit heel begrijpelijk, omdat dit met onze vrije wil te maken heeft. Zou dit niet zo zijn en hadden wij geen vrije wil en God zou alles van boven regelen, dan zouden ons ook alle rampen, ziektes en andere tegenslagen bespaard blijven, want dan zou God ook daar wel ingrijpen. Geef ons heden ons dagelijks brood! Ja, alweer zo'n mooie vraag. Waarom heeft de ene mens voedsel in overvloed en verrekt de andere van de honger. Moeten wij daar God dan ook maar de schuld van geven? Nee wij allen die niet in honger leven zijn daar schuld aan. Indien alles op deze wereld eerlijk verdeeld zou worden en geen kapitalen werden uitgegeven aan bewapening en andere troep, wat niets maar dan ook helemaal niets bijdraagt aan het welzijn van de mens, dan zou het er op deze wereld stukken beter en mooier uitzien en zou de bovenstaande vraag voorgoed uit ons woordenboek kunnen worden geschrapt, omdat dat niet meer nodig was. Er zou dan geen honger meer zijn. Ook hier heeft God dus geen invloed op.

Henk Roesink


counter free
Google Analytics Alternative