Waar komen angsten of fobieën vandaan?  
Wie van ons kent geen angst? Angst is een natuurlijke reactie van onze persoonlijkheid om snel gevaar te herkennen, en om in bepaalde situaties geen lichamelijke risico's te nemen. Het gaat hier dus over het innerlijk herkennen van reeds beleefde situaties. Dit is dan ook de reden waarom psychiaters het altijd in de jeugd van iemand gaan zoeken omdat in het verleden de oorzaak van ons huidig gedrag ligt. Wanneer ik er nu vanuit ga dat we een eenmalig leven hebben, dan zou de gevoelssterkte waarmee de angst beleefd wordt in evenredigheid moeten zijn met hetgeen men ervoor beleefd heeft.  

Deze stelling blijkt hier niet te kloppen omdat er mensen zijn die reeds angsten vertoonden in hun jeugd die ze zelf niet eens kunnen beleefd hebben. Sommigen beleven angsten in zeer sterke mate, ondanks dat deze angsten niet te verklaren zijn door hun ouders of die totaal niet kunnen gekoppeld worden aan hun eigen herinneringen, zelfs niet onder hypnose. Dat dit in het verleden moet liggen en zeker niet in de genen, lijkt mij logisch.  Als men ook hier de reïncarnatiegedachte aanneemt, is dit wel te begrijpen. Als men bijvoorbeeld in een vorig leven een diepe val heeft meegemaakt waardoor men zwaar verminkt of gedood werd, is het dan zo verwonderlijk dat men deze diepe gevoelservaring nog in zich draagt en dat deze zich nu, in het huidige leven uit door hoogtevrees te hebben.  

Hetzelfde geldt voor alle angsten die in levensgevaarlijke situaties, dus in zeer emotionele omstandigheden in vorige levens zijn beleefd. Angst voor water, angst voor vuur, angst om te varen, angst voor honden, kippen, ratten, spinnen, angst voor kleine enge ruimtes, angst voor grote openbare pleinen, angst om besmet te worden, angst voor onweer of storm, extreme angst voor duisternis, enz. Er zullen natuurlijk ook angsten zijn waarvan hun oorsprong in dit huidige leven te vinden zijn, door eigen ervaringen of die door de ouders zijn aangeleerd. Maar de diepe onverklaarbare angsten moet men zoeken in vorige levens. 
J. de B.

counter free
Google Analytics Alternative